
În Olt s-a organizat un program de screening ce a avut ca scop depistarea persoanelor bolnave de diferite forme de hepatite virale. Medicul de familie Mihai Ungureanu a condus campania de testare. Din păcate, 15% din testele efectuate au avut rezultat pozitiv.
Campania a început în a doua parte a lunii ianuarie, de atunci și până în prezent au fost testate peste 1000 de persoane de către cele 32 de cadre medicale înscrise în program.
Mihai Ungureanu a precizat: “În medie fiecare dintre medicii înscrişi în program au testat peste 50 de persoane, în special din mediul rural, din categoria celor defavorizate, vulnerabile, aceasta fiind şi una dintre explicaţiile pentru care proporţia de teste pozitive este destul de mare, de circa 15%. Probabil că până la finalul campaniei procentul de teste pozitive se va menţine peste 10% în condiţiile în care programul vizează în special persoanele vulnerabile şi din mediul rural”.
Medicul de familie a ținut să precizeze faptul că printre persoanele pozitive s-au numărat și pacienți care nu prezentau nici un fel de simptom de boală.
Toți cetățenii pozitivi au fost îndrumați către Centrul de Prevenție din Craiova, acolo vor beneficia de tratament și consultație gratuită.Cetățenii care au fost depistați în cadrul programului de screening beneficiază și de transport asigurat pana la centrul de prevenție.
Mihai Ungureanu a mai precizat și: “Eu îndemn la testare, pentru că am observat mulţi pacienţi testaţi pozitiv care nu prezentau simptome, în special în cazul celor cu hepatita C. Prin acest program persoanele vulnerabile beneficiază de testare gratuită şi tratament gratuit. Chiar şi transportul către centrul din Craiova este asigurat”.
Programul de screening se numește LIVE(RO)2-SUD, testarea are loc on cabinetele a 32 de medici de familie, atat din Slatina, cât și din localitățile rurale. Este posibilă testarea și în cazul în care nu va aflați pe lista unuia dintre medicii de familie implicați în proiect.
Procesul de testare al fiecărui pacient se desfășoară foarte rapid, județul Olt este al 4-lea în care această campanie a luat amploare.
Campania se adresează în special persoanelor din mediul rural care fac parte din categoriile vulnerabile, cele care au acces limitat la serviciile medicale curente și nu au asigurare de viață.
Programul se desfășoară prin finanțare europeană, fiind implementat de Institutul Clinic Fundeni în parteneriat cu Asociaţia Română Anti-SIDA şi este asigurat prin efortul medicilor de familie afiliaţi proiectului.
Este una dintre cele mai ample proiecte de acest fel derulate în România. Proiectul primește co-finanțare de la Fondul Social European, prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020. Se urmărește testarea a unui număr de minim 120.000 de persoane peste 18 ani care vin din regiunea Sud-Muntenia și Sud-Vest Oltenia.
Reprezentanții proiectului au precizat ca în primele 2 luni de desfășurare, s-au testat aproximativ 280.000 de persoane, dintre care 645 de pacienți au fost depistaţi cu hepatita B sau C. Dintre aceștia, 329 au beneficiat deja de servicii de stadializare.
Sursa: evenimentdeolt.ro