Pe șantierul arheologic din satul Hotărani al comunei Fărcașele s-au finalizat cercetările preventive, în acea zona s-au făcut o serie de descoperiri uimitoare legate de civilizațiile antice care au ocupat acele locuri acum milioane de ani.
După materialele arheologice din cele patru epoci, inclusiv a mormântului medieval, aici s-au găsit și obiecte din perioada preistorică – au transmis astăzi, joi, 24 martie, reprezentanții Muzeului Județean Olt.
Conform spuselor arheologului Florin Ciulavu, responsabil științific al șantierului de la Hotărani, în zonă s-a cercetat o groapă getică și o vatră din epoca romană, unde s-au găsit respectivele materiale arheologice.
Florin Ciulavu a declarat următoarele: „S-a finalizat cercetarea arheologică preventivă la Hotărani, comuna Fărcașele, iar descoperirile sunt interesante. Pe lângă cele deja comunicate în trecut, au mai fost cercetate o groapă getică și o vatră databilă în epoca romană, fiind descoperite și materiale arheologice preistorice”.
Cercetarea arheologică preventivă s-a desfășurat pe una din străzile localității Fărcașele, în cadrul unui proiect de extindere a rețelei de apă.
În cadrul cercetării arheologice din Fărcașele, arheologii Muzeului Județean Olt au descoperit materiale arheologice din patru epoci: cultura Vădastra, Latène, epoca romană și evul mediu. O situație interesantă a fost dată de descoperirea unui mormânt medieval care taie un complex arheologic Latène, iar în groapă au fost descoperite fragmente ceramice aparținând culturii Vădastra.
Miercuri, 23 martie 2022, s-au demarat acțiuni de cercetare arheologică și în satul Reșca, din comuna Dobrosloveni, anticul Romula, iar descoperirile sunt pe măsura așteptărilor.
Sursa: evenimentdeolt.ro