Mii de hectare cultivate cu viță-de-vie – și atât de multe crame încât „nu se încuiau” – existau cu peste un secol în urmă în Olt, recunoscut și astăzi pentru vinurile de calitate.
Cramele nu se mai încuiau, scrie muzeograful FOTO: arhiva
Există dovezi care atestă cultivarea viței de vie
pe actualul teritoriu al județului Olt încă din vremea dacilor,
descoperirile arheologice scoțând la iveală unelte folosite,
foarte asemănătoare cu cele din zilele noastre. Cu un secol în
urmă, suprafețele erau atât de întinse încât „vinul se aduna
în butii și rămânea la câmp în cramă”, menționează
muzeograful Rada Ilie în articolul „Viticultura în județul Olt”,
cuprins în anuarul „Muzeul Oltului 1” – 2011.
„Pentru județul Olt descoperirile arheologice au
scos la iveală unelte folosite în viticultură, cum ar fi cosoarele
dacice curbate, confecționate de făurari locali. Acestea și-au
păstrat forma și s-au…