O comună aparent simplă, comuna Spineni are în spate o întreagă istorie, ce se îmbină armonios cu oamenii minunați și locurile uimitoare din zonă.
Pe teritoriul comunei au fost găsite dovezi, ce atestau că acolo au locuit oameni încă din cele mai vechi timpuri. Cele mai vechi urme de viețuire umană pe teritoriul actual al comunei au fost găsite pe Valea Vedei și constau din trei piese de piatră șlefuită, datate din perioadele Paleoliticului inferior și Musterianului.
Având în vedere că aceste piese au fost găsite în stratul de aluviuni iar alte zece astfel de piese au mai fost identificate de-a lungul aceleiași văi, se poate trage concluzia că acestea au fost aduse de ape. Totuși, săpături arheologice sau cercetări amănunțite nu au fost întreprinse până astăzi, astfel încât nu poate fi precizată cu exactitate proveniența acestor unelte.
În anul 1990, în urma unor cercetări arheologice, în punctul „Moara lui Iovescu”, în satul Vineți, au fost găsite urme de locuințe pe două nivele de locuire: din secolul al IV-lea și secolele al VI-lea și al VII-lea.
Din nefericire, lucrările nu au continuat și în anii următori, deoarece terenul a fost parcelat și redat agriculturii.
Comuna a fost atestata documentar prima dată la 20 mai 1515, când voievodul Neagoe Basarab dăruiește lui Manea Vulpariul (important nobil al începutului de secol al XVI-lea) jumătate din ocina Popei din Spineni. Identificarea exactă cu localitatea Spineni din județul Olt este iarăși discutabilă căci mai pot fi identificate, în acel secol, alte localități Spineni și în județele Dolj, Muscel, Mehedinți.
Zona geografică în care se află comuna are soluri sărace, agricultura concentrându-se în cea mai mare parte pe luncile râurilor sau în văi (Lunca Vezii, Valea Mârghiei etc.) căci materiile nutritive sunt asigurate de topirea zăpezilor și torentele ce se se scurg prin acestea, formând un sol destul de bun pentru agricultură.
Comuna are o floră și faună bogată, de care localnicii se folosesc. Peisajele pline de verdeață îți taie răsuflarea!
Cetățenii din Spineni au o moștenire istorică minunată, mai exact, câteva lăcașuri de cult. Acolo, chiar și în ziua de azi, oamenii se duc și își găsesc liniștea sufletească.
Conform recensământului din 2011, comuna este alcătuită din 2.069 de locuitori. Oamenii din Spineni sunt darnici, ospitalieri, săritori, și mai ales, credincioși.